Google Maps update

Wat moet u weten over de API?

Google Maps update: wat moet u weten over de API?

Google Maps update: wat moet u weten over de API? 1024 683 Douwe-Jan

Sinds 11 juni 2018 is de nieuwste update van het Google Maps-platform live.
Alle websites die gebruik maken van een API (om hun locatie te tonen aan gebruikers), moeten vanaf deze datum een geldige facturering koppelen aan de API-sleutel.

Wat is toch een Google Maps API?
Een API is, volgens bijvoorbeeld Computerworld.nl, “een set aan definities waarmee softwareprogramma’s onderling kunnen communiceren.”
Google stelt dus de mappen beschikbaar die te stylen zijn en andere functies aan gehangen kunnen worden.

Wat zijn de gevolgen van de update?

Simpel gezegd: Maps werkt niet meer zoals we gewent zijn wanneer de sleutel niet gekoppeld is aan een creditcard.

Is het zo dat je nu altijd moet betalen voor deze service? Het antwoord daarop is nee. Google is nog zo “gul” om, in ieder geval het eerste jaar, een tegoed te geven aan de kleinverbruikers van $200 (zo’n €175). Dus heeft een website niet veel verkeer, dan is dit meer dan toereikend. Maar zoals gezegd, het is nog niet duidelijk wat ze in 2019 of daarna gaan doen met dit “gratis tegoed”.
Websites die druk worden bezocht en waarvan de kaart veelvuldig wordt geladen zullen dus maandelijks een bijdrage richting Google moeten storten. Hoeveel dit is hangt uiteraard van de hoeveelheid bezoekers af.

Is dit het enige? Ook niet (sorry, leuker kunnen we het echt niet maken)! Het betekend namelijk dat iedere organisatie die gebruik wil maken van Google Maps een Google Cloud account moet hebben. Zoals wel vaker, kennis is macht en Google verplicht dus nog meer gegevens bloot te geven om te gebruik te kunnen maken van hun service/techniek.

“Werkt mijn Google Maps kaart helemaal niet meer?”

Hier is niet echt een helder antwoord op te geven. Want het kaartje werkt nog en is nog altijd beschikbaar, maar de resolutie is naar beneden gebracht en er komt een tekst (watermerk) doorheen te staan met “uitsluitend voor ontwikkelingsdoeleinden”.

Alternatieven voor de Google Maps API

Natuurlijk zijn er ook alternatieve applicaties beschikbaar. Betaald en gratis, met ieder zijn voor- en nadelen. Dus op zoek naar een website die vrij is van Google Maps? Neem contact met ons op en wij gaan op zoek naar de meest passende oplossing!

Google Maps embedden

Google biedt zelf ook nog een gratis alternatief. De oude en vertrouwde iFrame die je kan embedden op een website. Hier kleven helaas een paar nadelen aan, zoals het gebrek aan stylingsmogelijkheden of bijvoorbeeld een (wandel-, fiets-, vaar-)route.

Toch gebruik blijven maken van Google Maps?

Lees in deze gids voor bestaande gebruikers hoe dit mogelijk is en blijft.