Design Trends om in de gaten te houden

in 2024

Design Trends om in de gaten te houden in 2024

Design Trends om in de gaten te houden in 2024 683 1024 Douwe-Jan

Inmiddels zijn we alweer een paar weken in 2024 en hebben wij een paar trends op een rijtje gezet die ons opvallen en die vaker voorbij gaan komen in dit komende “nieuwe” jaar.

Design is zo’n dynamisch veld dat voortdurend in beweging is. Wat we vandaag als visueel aantrekkelijk beschouwen, kan snel uit de mode raken. Dit komt door verschillende factoren, zoals verschuivingen in het culturele landschap, vooruitgang in technologie voor contentcreatie, veranderingen in gebruikersvoorkeuren en generatiewisselingen. Daarnaast is design een kunstvorm en dragen veranderingen in artistieke stromingen, mode, muziek en andere culturele elementen bij aan de evolutie van design.

Met elk nieuw jaar komt de belofte van verandering, van innovatie. Het is ook een uitnodiging om het dynamische en voortdurend veranderende landschap van design te verkennen. In deze tijd van constante verandering en innovatie is het cruciaal om voorop te blijven lopen, vooral op het gebied van design, om de betrokkenheid bij content te maximaliseren.

Om ervoor te zorgen dat je niet alleen bijblijft, maar de toon zet, hebben we een lijst samengesteld van zes design trends die beloven te inspireren en de manier waarop we inhoud waarnemen en ermee omgaan in het komende jaar te herdefiniëren.

Ontwerpen voor morgen: De kracht van designtrends

Tegenwoordig relevant blijven vereist de bereidheid om opnieuw uit te vinden en te heroverwegen. Zelfs de meest klassieke en bekende merken zijn niet bang om hun visuele identiteit een beetje op te frissen.

Naarmate trends en consumentenverwachtingen evolueren, moet ook de esthetische verhaallijn van je merk evolueren. Dit betekent niet per se dat je het wiel opnieuw moet uitvinden; je wilt nog steeds herkenbaar zijn. Maar je merkrichtlijnen een beetje vernieuwen is een geweldige manier om op te vallen en relevant te blijven.

Vanuit een concurrentieperspectief biedt het adopteren van designtrends voor je merk een waardevol voordeel in drukke markten. Het stelt merken in staat zich te onderscheiden door een frisse, aantrekkelijke visuele identiteit te bieden die opvalt.

Om je te inspireren en je ontwerpen, laten we eens kijken naar zes designtrends die naar verwachting helemaal in de mode zullen zijn in 2024.

### Gedurfde minimalisme

Eerst hebben we Gedurfd minimalisme.

Minimalisme, een designbeweging die de tand des tijds heeft doorstaan, blijft oppermachtig, maar in 2024 zullen we deze filosofie van “minder is meer” zien samengaan met gedurfde elementen om het een moderne uitstraling te geven. Maak kennis met gedurfd minimalisme: het draait allemaal om schone, opvallende visuals die impact hebben met minder elementen.

Verder dan esthetiek bevordert deze trend efficiënte communicatie. Gedurfd minimalisme is doelgericht; het laat het onnodige vallen om de ware essentie van je inhoud te onthullen. Denk aan gedurfde kleuren, krachtige typografie en eenvoudige maar krachtige ontwerpen die opvallen in het drukke landschap van sociale media.

Met een beperkt kleurenpalet en de nadruk op typografie stelt gedurfd minimalisme ontwerpers in staat berichten nauwkeurig over te brengen. De veelzijdigheid ervan op verschillende media, van websites tot branding, maakt het geschikt voor diverse ontwerpprojecten.

### Merkillustraties

Volgend jaar verwachten we dat meer merken kiezen voor op maat gemaakte illustraties die hun unieke waarden en merkpersoonlijkheid overbrengen. Deze designtrend neemt afstand van de wereld van veelgebruikte stockafbeeldingen en toont de impact van onderscheidende, op maat gemaakte merkillustraties. De toenemende populariteit van deze dynamische designtrend benadrukt het belang van visueel verhalen vertellen en individualiteit in branding.

Het omarmen van merkillustraties kan een authentieker en relatiever bindend contact met je publiek bevorderen, veelzijdigheid tonen, naadloos aanpassen aan je kanalen en consistentie in de visuele identiteit van het merk brengen.

Deze verschuiving vertegenwoordigt een welkome breuk met generieke visuals en omarmt de kunst van op maat gemaakte illustraties om de kern van een merk te articuleren.

### Speels ontwerp

Een andere opwindende trend draait helemaal om plezier hebben met ontwerp. Speelse ontwerpelementen, zoals geanimeerde gifs, eigenaardige illustraties en interactieve inhoud, houden ons publiek betrokken en vermaakt. Door ontwerpen te injecteren met plezier en persoonlijkheid omarmt speels ontwerp elementen zoals levendige kleurenpaletten, onconventionele typografie, charmante illustr

aties en interactieve functies. Het draait allemaal om het inbrengen van een gevoel van vreugde in de inhoudsbeleving.

Deze stijl moedigt ontwerpers aan om grenzen te verleggen en los te breken van conventie. Het herinnert hen eraan dat ontwerp niet alleen om esthetiek gaat; het viert ook de vreugde van het creëren.

### Gradiënten in overvloed

Vaarwel, monochrome paletten, hallo, gradiënten! Van zachte overgangen tot levendige kleurverschuivingen voegen gradiënten diepte en dimensie toe aan je ontwerpen, waardoor visueel verbluffende composities ontstaan. Of het nu een subtiel vleugje of een gedurfde verandering van kleur is, gradiënten zijn veelzijdige tools die je visuals naar een hoger niveau tillen.

Deze trend draait om het naadloos mengen van kleuren, waardoor boeiende overgangen ontstaan die ontwerpen verrijken met diepte en dimensie. Gradiënten tonen opmerkelijke veelzijdigheid en vinden toepassingen in verschillende ontwerpelementen, waaronder achtergronden, typografie en logo’s. Ze bieden een boeiend alternatief voor eenvoudige achtergrondkleuren en verhogen de visuele aantrekkingskracht.

Of je nu kiest voor een subtiele vervaging of een gedurfde kleurverandering, we verwachten dat gradiënten een prominente rol zullen spelen en een extra laag visuele intrige zullen toevoegen aan ontwerpprojecten in het komende jaar.

### Opvallende fotografie

Terwijl illustraties de schijnwerpers stelen, mogen we de tijdloze kracht van fotografie niet vergeten. Volgend jaar zal hoogwaardige, opvallende fotografie naar verwachting de hoofdrol spelen. Verhef je merk met visueel aantrekkelijke beelden die een verhaal vertellen, emoties oproepen en een blijvende indruk achterlaten.

We zien ontwerpers wegbewegen van het generieke als algemene trend. De dagen van vertrouwen op stockfoto’s zijn voorbij. Volgend jaar verwachten we dat merken originele fotografie omarmen of inventieve manieren vinden om bestaande beelden opnieuw te gebruiken.

Deze verschuiving gaat verder dan eenvoudige productfoto’s en omvat boeiende beelden van mensen, natuur en andere elementen die bijdragen aan het weven van boeiende verhalen of het oproepen van krachtige emoties. Bovendien zal naar verwachting de integratie van door AI gegenereerde beelden die naadloos aansluiten bij de identiteit van een merk, nog populairder worden in 2024.

### Maximalisme

Maximalisme, een designtrend met een meer-is-meerbenadering, gaat in tegen de groeiende populariteit van de minimalismebeweging. Denk aan gedurfd, extravagant en eclectisch. Voeg texturen, patronen en kleuren toe om ontwerpen te creëren die de aandacht vragen. Maximalisme draait allemaal om overvloed en het losbreken van eenvoud.

Een directe tegenhanger van minimalisme, maximalisme draait om aandacht vragen en ruimte innemen. Of het nu gaat om lay-outs vol met typografie of die rijk zijn aan diverse elementen, maximalisme garandeert dat het de aandacht trekt. Het experimenteren met dikke lijnen, levendige kleuren en grote patronen stelt ontwerpers in staat de essentie van maximalisme te omarmen.

Deze aanpak daagt conventionele ontwerptheorieën die neigen naar eenvoud, gedurfd uit. Gekenmerkt door levendige kleurencombinaties, gelaagde afbeeldingen, krachtige typografie en terugkerende motieven, eist maximalisme aandacht op.