SSL Certificaat

en wat Google ermee wil gaan doen

SSL Certificaat wordt meer en meer onmisbaar

SSL Certificaat wordt meer en meer onmisbaar 1024 669 Douwe-Jan

Google waardeerde websites die “achter” een SSL certificaat zaten al meer dan websites die dit nog niet zitten, maar het lijkt meer en meer invloed te krijgen bij de zoekgigant.
Was het eerst een voorsprong, binnenkort worden websites die geen gebruik maken van https als onveilig bestempeld in de browser Chrome, van Google.

Vanaf Chrome versie 56 gaat Google sites die betalingsgegevens en wachtwoorden doorsturen, als onveilig aanduiden als deze geen gebruik maken van https.
De nieuwe versie, waarbij dit van toepassing is, is gepland om uit te komen in januari 2017.
Op den duur wil Google alle niet-https-sites als onveilig bestempelen.

De aanduiding (in Chrome) zal gebeuren aan de rechterkant van het informatieteken welke te vinden is in de browserbalk. Hier komt dan de melding “Not secure” / “Niet veilig”.
Dit is nu nog niet het geval, zo schrijft het team bij Google die verantwoordelijk is voor veilig browsen, in hun eigen blog.

blog-not-secure

Het idee van Google speelde al eerder en had in 2016 doorgevoerd moeten worden, maar heeft geen doorgang gevonden. Toch zijn ze verder gegaan met het “tegenwerken” van websites zonder certificaat en heeft er daarmee voor gezorgd (naar eigen zeggen) dat meer dan de helft inmiddels achter een https zit.

De duidelijke weergave is volgens Google nodig, omdat mensen inmiddels “slotjes-moe” zijn en niet meer kijken of gewoon wegklikken, zonder er veel aandacht aan te geven.
In eerste instantie gaat het om een waarschuwing op de pagina’s waarbij gegevens worden verstuurd, maar uiteindelijk zal dit op iedere pagina en iedere site te zien zijn.

Heeft u nog vragen over het hebben van een SSL certificaat of het beveiligen van uw website/webshop, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.